DomovOdpadkiDobro je vedetiPredelava odpadkov

Predelava odpadkov

Ločeno zbrani odpadki gredo v nadaljnjo predelavo. To ohranja okolje čistejše, saj za proizvodnjo ne uporabljamo naravnih virov, obenem pa podaljšuje življenjsko dobo odlagališč, ki so manj obremenjeni z odpadki.

Papir in karton

Papir je ena izmed snovi, ki jih je najlažje predelati in spet uporabiti. V papirnicah papir in karton najprej pripravijo za obdelavo – odstranijo lepilo, kovinske dele vezavo in smeti –, nato pa surovino primerno predelajo. Iz predelanega kartona in papirja izdelajo papirnate vrečke, toaletni papir in papirnate brisače, kartonasto embalažo za jajca, kuverte, zvezke, mape, … Nekatere vrste papirja je mogoče predelati celo sedemkrat.

Steklo

V steklarnah steklo predelajo v nove izdelke, pri postopku pa skorajda ni odpadkov ali neželenih stranskih produktov. Steklo je izjemno hvaležna surovina, saj ga je mogoče večkrat stoodstotno reciklirati, ne da bi izgubilo kakovost.

Embalaža

Iz plastične embalaže izdelujejo ohišja za kemične svinčnike in vžigalnike, različne cevi, vrečke, ... Iz votle embalaže za tekoča živila (mleko, sok ipd.), ki je sestavljena iz kartona, polietilena in aluminijeve folije, pa lahko s postopkom termičnega stiskanja izdelajo tudi posebne plošče Tectan, ki se uporabljajo v pohištveni industriji.

Biološki odpadki (projekt v pripravi )

Ločeno zbrane biološke odpadke bomo prevzemali indivudualno in jih vozili v predelavo, sicer pa lahko biološke odpadke odlagamo tudi v posebne kompostnike, tako ustvarjamo kompost in ga uporabljamo namesto umetnih gnojil.

Ostali odpadki

Komunala Radovljica odvaža in odlaga ostanek odpadkov na odlagališču Mala Mežakla.