Zapri

Kakovost pitne vode

Kakovost pitne vode in zanesljivost oskrbe sta dva ključna cilja izvajalca gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo.

Podjetje Komunala Radovljica to zagotavlja skozi notranji nadzor po sistemu HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), ki se v delu odvzema in preizkusov vzorcev pitne vode izvaja s pomočjo Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano (NLZOH). Osnova za to je letni načrt vzorčenja pitne vode na določenih odjemnih mestih.

Zunanja kontrola z neodvisnimi in naključnimi preizkusi pitne vode se izvaja s pomočjo zunanjega monitoringa pitne vode, celoten nadzor nad tem sistemom pa z rednimi in izrednimi nadzori opravlja Ministrstvo za zdravje preko Inšpektorata za zdravje.

Na vodovodnem sistemu opravljamo redne preglede in analize pitne vode.
Na vodovodnem sistemu opravljamo redne preglede in analize pitne vode.

Sistem notranjega nadzora pitne vode se izvaja na osnovi ocene tveganja in se dinamično spreminja glede na spremembe v okolju (na primer vpliv podnebnih sprememb, suše, vodne ujme …).

Zanesljivost oskrbe s pitno vodo je dejavnik, ki v povezavi s kakovostjo pitne vode značilno vpliva na zadovoljstvo uporabnikov pitne vode in se na merljiv način izraža preko ankete zadovoljstva. Ta je na ravni poslovanja ključni kazalnik dolgoročne strategije podjetja.

Kakovost pitne vode

Na tem mestu objavljamo najnovejše rezultate spremljanja pitne vode v okviru notranjega nadzora, ki se objavijo enkrat mesečno za pretekli mesec. Vzorčenje pitne vode se izvaja v skladu z določili Uredbe o pitni vodi.

Poročila o kakovosti pitne vode

V sodelovanju z NLZOH iz Kranja, opravljamo redne preglede in analize vode na vodovodnem sistemu, sistem notranjega nadzora pitne vode (sistem HACCP) pa z zunanjim monitoringom nadzira ZIRS. V skladu z veljavno zakonodajo vsako leto, skupaj z NLZOH, pripravimo letno poročilo o kvaliteti pitne vode iz vodovodnega sistema, ki smo ga dolžni do 31. marca posredovati Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Trdota vode in minerali

Trdota vode je sestavljena iz začasne ali karbonatne trdote in trajne ali nekarbonatne trdote. Začasno trdoto vode lahko odstranimo s prekuhavanjem. Pri segrevanju vode se kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati pretvorijo v netopne karbonate.

Trdoto lahko izražamo z različnimi merili. Pogosto se uporabljajo nemške trdotne stopinje (dH), kjer ena stopinja pomeni vsebnost 10 miligramov CaO na 1 liter vode.

  • od 0 do 4 °dH: zelo mehka voda
  • od 4 do 8 °dH: mehka voda
  • od 8 do 12 °dH: srednje trda voda
  • od 12 do 18 °dH: dokaj trda voda
  • od 18 do 30 °dH: trda voda
  • nad 30 °dH: zelo trda voda

V javnih vodovodnih sistemih v občini Radovljica je voda srednje trda.

Podatek o trdoti vode v vodovodnih sistemih v upravljanju Komunale Radovljica je povprečna vrednost (aritmetična sredina) več meritev, pridobljena na osnovi večletnega spremljanja. Podatki o trdoti vode in o vrednostih mineralov po posameznih vodovodnih sistemih so predstavljeni v spodnji tabeli:

Tabela minerali 2023
Skip to content