Ministrstvo vabi k izpolnjevanju kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane
Povprečen Slovenec letno zavrže kar 78 kilogramov hrane, kar 43,7 % nastale količine odpadne hrane pa nastane prav v gospodinjstvih. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) zato vabi slovenska gospodinjstva, da se pridružijo izpolnjevanju kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Dnevniki bodo gospodinjstvom prihranili kakšen evro ali dva, ministrstvo pa bo lahko oblikovalo ukrepe za zmanjševanje količin odpadne hrane v slovenskih gospodinjstvih.
»Vsako leto v slovenskih gospodinjstvih zavržemo precejšnje količine hrane, pri čemer užitni del predstavlja kar tretjino vse odpadne hrane,« poudarja Darja Meglič, ki na projektu LIFE IP CARE4CLIMATE skrbi za področje zmanjševanja odpadne hrane. »Prav natančni podatki, zbrani v sodelovanju z gospodinjstvi, nam bodo omogočili, da bomo lažje razumeli, zakaj hrana pristane med odpadki, in tako skupaj začrtali rešitve za zmanjšanje nepotrebnega odpadka v slovenskih gospodinjstvih.«
Z izpolnjevanjem dnevnika odpadne hrane lahko gospodinjstva preverijo, koliko hrane zares konča med odpadki in kateri živilski izdelki jim pogosto ostajajo. Poleg neposrednega finančnega prihranka sodelovanje prispeva k pomembnemu cilju: pridobivanju natančnejših podatkov o odpadni hrani, kar je temelj za oblikovanje učinkovitih ukrepov za zmanjšanje količine odpadne hrane v Sloveniji.
Kako sodelovati?
Na MOPE pojasnjujejo, da se lahko v projekt vključijo vsa gospodinjstva. Sodelovanje poteka tako, da vsako gospodinjstvo v kuhinjski dnevnik odpadne hrane sedem zaporednih dni zapisuje vrsto in količino odpadne hrane: od kruha do mlečnih izdelkov in zelenjave, pri čemer ločuje užitni in neužitni del odpadne hrane. V dnevnik sodelujoči vpisujejo tudi, kako hrana konča med odpadki – torej ali jo zavržejo v biološke odpadke, kompost ali kam drugam. Količino hrane lahko izmerijo s kuhinjsko tehtnico ali njeno maso ocenijo.
Več informacij in aplikacijo za izpolnjevanje dnevnika najdete TUKAJ. Dnevnik bo možno izpolnjevati do 15. decembra 2024.
Vsako gospodinjstvo, ki bo uspešno izpolnilo kuhinjski dnevnik odpadne hrane, bo imelo priložnost osvojiti praktične nagrade kuhinjskih pripomočkov (predpasniki, posode za shranjevanje hrane in kuhalnice) ali sodelovati v kuharski delavnici s priznanim kuharjem.
Vsi podatki, zbrani v okviru projekta, so zaupni in bodo obdelani v posplošeni obliki, dodajajo na MOPE.