Kako ravnati z vodo v času izrednih razmer?
Kadar voda ogroža zdravje ljudi, mora upravljavec obvestiti uporabnike in jim posredovati navodila za ravnanje. Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, a nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko onesnaženje pitne vode.
V primeru mikrobiološkega onesnaženja pitne vode se najpogosteje kot prvi ukrep priporoča prekuhavanje vode, ki je namenjena uporabi za pitje, kuhanje in pripravo hrane. S pravilnim prekuhavanjem uničimo mikroorganizme, ki so lahko povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo. S prekuhavanjem ne odpravimo kemičnega onesnaženja, ki lahko nastane v primeru nenadnega razlitja ali pretiranega gnojenja.
Obvestilo o prekuhavanju objavi upravljavec vodovoda v primerih, ko zazna ali če obstaja utemeljen sum, da kakovost pitne vode ni ustrezna. Največkrat gre za napako na vodovodnem omrežju, okvaro naprav za obdelavo vode ali poškodbo cevi. Upravljavec ima pripravljen varnostni načrt za delovanje in ukrepanje v izrednih razmerah. Ukrep velja vse do ureditve ustreznih postopkov priprave vode oz. odprave vzrokov neskladnosti.
Prekuhavanje vode je ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko onesnaženje pitne vode.
Če je voda motna, jo moramo pred prekuhavanjem precediti skozi več plasti čiste tkanine ali skozi čist papirnati filter (npr. pivnik, filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja in drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi. Podrobnosti si lahko ogledate na www.nijz.si.
Ali je treba s prekuhano vodo prati tudi solato in sadje?
Da, s prekuhano vodo operemo sadje, solato in vso ostalo zelenjavo, če jih pred uživanjem ne bomo toplotno obdelali.
Kako pomivamo posodo v primeru, ko je treba vodo prekuhavati?
Če vaš pomivalni stroj omogoča pogrevanje posode na 66 ˚C za 10 minut, lahko posodo pomivamo v pomivalnem stroju. Če je voda kalna, pomivanje v pomivalnem stroju ni priporočljivo zaradi možne okvare stroja.
Če posodo pomivamo ročno, moramo uporabljati čim bolj vročo vodo, na koncu – po spiranju – pa posodo za eno minuto potopimo še v vodo s temperaturo 82 ˚C. Vodo jemljemo iz korita s pomočjo prijemalk, kuhalnic ali žičnih košar, saj roke te temperature ne prenesejo.
Pomembno: pri dojenčkih in imunsko oslabelih bolnikih je treba posodo pomivati s prekuhano vodo.
Ali je treba prekuhano vodo uporabljati tudi za osebno higieno?
Zobe si je treba umivati s prekuhano vodo, upravljavec pa mora uporabnike posebej obvestiti, če je za prhanje in umivanje rok treba vodo prekuhavati (vir: povzeto po navodilih NIJZ).