Skoči do osrednje vsebine
DomovDejavnostiSončna elektrarna

Sončna elektrarna

Sonce je na naši strani

Na strehi Centralne čistilne naprave Radovljica je nameščenih 452 solarnih modulov
Čistilna naprava je velik potrošnik električne energije. V skladu z načeli ekološkega delovanja in s proučitvijo pogojev smo se odločili za izgradnjo sončne fotovoltaične elektrarne.

V mesecu marcu 2009 so stekla dela, zagon elektrarne pa je bil izveden avgusta 2009. S tem dosežkom je Komunala Radovljica dosegla vodilno vlogo med slovenskimi komunalami.

Na obeh strehah Centralne čistilne naprave Radovljica je nameščenih 452 solarnih modulov Sanyo s skupno močjo 94,92 kW, ki s pomočjo 9 razsmernikov SMA Sunny mini central, varnostnih elementov in merilnih
ter nadzornih podsklopov preko bližnje
transformatorske postaje

S pomočjo razsmernikov oddajamo energijo v omrežje
oddajajo proizvedeno
električno energijo v javno omrežje. Nadzorna enota je priključena na internet ter na ta način omogoča nadzor delovanja sistema.

Sončna elektrarna ima 4.449,7 EUR/kW instalirane moči, njena skupna moč je 94,92 kW, tako da proizvede letno 99.437,00 kWh električne energije.

Letna proizvodnja sončne fotovoltaične elektrarne znaša približno 99.437,00 kWh zelene električne energije. Tako ustvarimo tretjino energije, ki jo potrebuje čistilna naprava za čiščenje odpadnih voda občin Radovljica in Žirovnica.

S sončno elektrarno Komunala Radovljica vsako leto prispeva k temu, da je emisija ogljikovega dioksida v ozračje za proizvodnjo enake količine električne energije, v primerjavi s klasično elektrarno na fosilna goriva, manjša kar za 64 ton.