Skoči do osrednje vsebine
DomovOdpadne vodeČistilne napraveCentralna čistilna naprava Radovljica

Centralna čistilna naprava Radovljica

Centralna čistilna naprava Radovljica deluje od leta 2006. Namenjena je čiščenju odpadnih voda, ki dotekajo po javni kanalizaciji iz naselij Radovljica, Begunje, Zapuže, Zgoša, Studenčice, Hraše, Hlebce, Lesce, Nova vas in Žirovnica. Na prečiščevanje pripeljemo tudi greznične gošče in blato iz malih komunalnih čistilnih naprav, ki so nastale na področju občine Radovljica.

Večji industrijski viri lahko v kanalizacijo odvajajo le odpadne vode, ki ustrezajo mejnim vrednostim za iztok v javno kanalizacijo. To zagotavljajo s predhodnim čiščenjem odplak na lastnih industrijskih čistilnih napravah.

CČN Radovljica je komunalna čistilna naprava tipa SBR. Na njej poteka primarno, sekundarno in terciarno čiščenje odpadnih voda. Centralna čistilna naprava vodo očisti večjih delcev, organskega ogljika ter nazadnje tudi dušika in fosforja. Tako očiščena voda odteka v reko Savo. Ob čiščenju vode nastaja tudi stranski proizvod čistilne naprave, t.i. odvišno blato.

Celotno dogajanje je računalniško vodeno, kar olajšuje delo in zmanjšuje možnost napak.

V stranišča ne sodijo: PVC-vrečke, vlažilni robčki, robčki za dojenčke, plenice, higienski vložki, tamponi, kondomi, palčke za čiščenje ušes, večji kosi hrane, kosti, ostanki po klanju živali (drobovina), injekcijske igle, razni plastični predmeti, lesene palice ipd., ker ovirajo delovanje čistilnih naprav (mašenje cevovodov, zatikanje grabelj, blokada delovanja mehanskega čiščenja, usedanje v bioloških reaktorjih in mašenje prezračevalnega sistema), predstavljajo pa tudi nevarnost za zaposlene delavce.

Značilnosti Centralne čistilne naprave Radovljica

Kako deluje Centralna čistilna naprava Radovljica?