Skoči do osrednje vsebine

Kakšno vodo pijemo

Mesto Radovljica z okolico je oskrbovano z naravno pitno vodo, ki v obliki nekaj močnih izvirov priteče na površje v gorskem zaledju Ljubljanske kotline. To pitno vodo odlikuje primerna vsebnost mineralnih snovi, zlasti kalcija in magnezija, ter prijeten, osvežilen okus, ki ji ga dajejo stalna temperatura, v vodi prisotna ogljikov dioksid in kisik ter mikrobiološka neoporečnost. K dobremu okusu in možnosti široke uporabe pitne vode pa prispeva tudi njena trdota, saj se po trdotni lestvici uvršča med srednje trde vode. Lokalni vodovodni sistemi se napajajo iz lastnih, lokalnih vodnih virov, kjer je vodni vir podzemna voda, zajeta v obliki izvirov ali vodnjakov.

Voda je vir zdravja

Izviri v gorskem svetu predstavljajo vire pitne vode najvišje kakovosti, kar je v primerjavi z mnogimi predeli Slovenije naša velika prednost. Voda je vir življenja in dokazano blagodejno vpliva na delovanje človeškega organizma. Zato jo pijmo!

Ali ste vedeli?

  • 2 čaši vode na tešče spodbudita delovanje notranjih organov,
  • 1 čaša vode pol ure pred jedjo spodbudi prebavo,
  • 1 čaša vode pred kopanjem zniža krvni tlak,
  • 1 čaša vode pred spanjem zmanjša možnost nastanka možganske ali srčne kapi.

Kakovost je naša skrb

Pitna voda je eno najbolj preiskovanih živil. Notranji nadzor nad zdravstveno ustreznostjo in skladnostjo pitne vode izvajamo dnevno, vzporedno z zunanjim nadzorom, ki ga izvaja ministrstvo, pristojno za zdravje. Notranji nadzor poteka v skladu s sistemom HACCP, ki omogoča presojanje tveganj ter nadzor celotnega sistema oskrbe. Usposobljeno osebje zagotavlja sprotno in strokovno nadziranje kakovosti pitne vode v omrežju in vodnih virih.

Kako trda je naša voda?

Podatek o trdoti vode v vodovodnih sistemih v upravljanju Komunale Radovljica je povprečna vrednost (aritmetična sredina) več meritev, pridobljena na osnovi večletnega spremljanja tega parametra.

Trdota vode v radovljiški občini

VS Radovna – Bled – Lesce: 8,8 °dH
VS Radovljica: 11,1 °dH
VS Kropa – Kamna Gorica: 8,1 °dH
VS Ovsiše – Podnart: 10,9 °dH
VS Zaloše: 12,0 °dH
VS Dobravica: 9,7 °dH

Lestvica trdote vode

0 - 4 °dH zelo mehka voda (destilirana)
4 - 8 °dH mehka voda (deževnica)
8 - 18 °dH srednje trda voda (večina vodovodnih vod)
18 - 30 °dH trda voda
nad 30 °dH zelo trda voda

°dH: nemške trdotne stopinje