Skoči do osrednje vsebine
DomovVodooskrbaDobro je vedetiSkrb za hišno napeljavo

Skrb za hišno napeljavo

Skrbno gospodarjenje bo poplačano

Če želimo piti zdravo pitno vodo, mora biti vzdrževana in pravilno izvedena tudi hišna vodovodna napeljava. Nemalokrat je prav nepravilna izvedba, vzdrževanje in uporaba hišne vodovodne napeljave razlog za poslabšanje sicer kakovostne pitne vode iz javnega omrežja in posledično lahko vpliva na naše zdravje.

Kaj je za to najpogostejši razlog?

 1. Že pri načrtovanju hišne vodovodne napeljave mora projektant upoštevati nekatera »zlata« pravila:
  • zadostno porabo na vseh iztočnih mestih;
  • napeljavo brez t.i. »mrtvih krakov«, kjer bi se lahko voda zadrževala dalj časa in zaradi razvoja mikroorganizmov postala neustrezna;
  • pravo dimenzioniranje hranilnikov in grelnikov tople sanitarne vode, kjer bi se sicer lahko razmnoževali nevarni mikroorganizmi.
 2. Pri obstoječi napeljavi ne posegajmo v njene elemente »na pamet«, ker to lahko ob nepravilni izvedbi ogrozi naše zdravje.
 3. Vzdržujmo iztočna mesta na pipah, kjer so lovilne mrežice. Odstranjujmo delce, ki se ulovijo na mrežicah.
 4. Po daljšem času naše odsotnosti (na primer dopust) na vseh iztočnih mestih pustimo, da voda istočasno izteka vsaj 10 minut. Pred tem odstranimo lovilne mrežice. S tem poskrbimo, da se bo zastana voda od glavne cevi in priključka ter v hišni napeljavi izmenjala in primerno ohladila.
 5. Pazimo! Voda, ki se je v času naše odsotnosti grela v grelniku (bojlerju) in ni bila izpostavljena tako imenovanemu toplotnemu šoku (možnost razvoja legionele in drugih nevarnih mikroorganizmov), ni primerna za uporabo v gospodinjstvu!
 6. Občasno je treba preveriti lovilec trdnih delcev, ki je vgrajen pri vodomeru. Če so v njem trdni delci, ga občasno očistimo.
 7. Za pitje in pripravo hrane uporabljajmo vedno svežo vodo.
 8. Zavedajmo se, da se v poletnem času lahko voda segreva tudi v napeljavi do iztočnega mesta.

Zapomnimo si!

Za kakovost pitne vode na javnem omrežju mora poskrbeti upravljavec javnega omrežja, na hišni vodovodni napeljavi pa uporabnik sam.

Kaj je še dobro vedeti o hišni vodovodni napeljavi?

Pri ogrevanju pitne oziroma sanitarne vode je treba računati na raztezek vode, sicer tlak v hišni napeljavi lahko nevarno naraste in jo poškoduje. V skrajnem primeru se lahko poškoduje tudi vodomer in hišni priključek.

Zaradi tega je pravilno dimenzionirana, izbrana in nastavljena ekspanzijska posoda na topli sanitarni
vodi nujen element hišne vodovodne napeljave.

Elementi hišne vodovodne napeljave naj bodo izbrani glede na tlak v omrežju z upoštevanjem ustrezne varnosti.

Posege in vzdrževanje hišne vodovodne napeljave zaupajte strokovnjaku.

Priporočila, navodila, mnenja za pitno vodo