Kompostiranje

Navodila za kompostiranje

Vrtni kompostnik naj ne bo neurejeno odlagališče odpadkov

Prostor za kompost zlahka najdemo tudi na majhnem vrtu.
Vrtni kompostnik postavimo v vrtu na polsenčen predel.
Pomembno je, da stoji kompostnik na zemlji, da imajo
deževniki prosto pot. Prostor naj bo nekoliko večji, da
lahko ob kompostniku pripravljamo material za kompostiranje.
Oblika komposta je odvisna predvsem od prostora.
Kompostnik naj bi imel prostornino okrog 1 m3.
Podobno kot pri naravnih procesih v gozdu je tudi pri kompostiranju na vrtu rezultat humus. Razlika je v večjem številu mikroorganizmov in hitrejših procesih v domačem vrtu.

Recept za dober kompost

1. Dobra mešanica vseh organskih odpadkov:
  • zbirajte kuhinjske in vrtne odpadke ob kompostnem kupu;
  • kuhinjske odpadke vedno pokrijte;
  • večje kose razrežite;
  • kompost oblikujte v plasteh, debelih 20–30 cm;
  • odpadke predhodno dobro premešajte: suh in moker, droben in grob material;
  • mešajte tri dele: po en del kuhinjskih odpadkov, trave ter listja, lesa ali dodatkov.

2. Vlaga je pomembna, mokrota škodi:
  • uporabite le vlažen, a ne premoker material;
  •  za življenje v kompostu je najbolj prijazno vlažno okolje, zato se ne sme nikoli izsušiti in tudi ne preveč napiti;
  • mešajte: suh in vlažen, grob in fin, uležan in svež, kuhinjske odpadke in odpadke z vrta;
  • če je potrebno, ga navlažite.

3. Rahla, zračna postavitev:

  • mešajte kompost in strukturni material;
  • za lepo oblikovan in rahel kompostni kup je treba dodajati tudi debelejši strukturni material, npr. zdrobljene ostanke žive meje in dreves.

4. Zaščita pred mrazom:
  • obdajte kompostni kup s plaščem iz trave, prsti ali slame. Le-ta bo ščitil kup pred mokroto ali izsušitvijo in bo vzdrževal toploto v njem. V kompostnem kupu ostanejo hranilne snovi. Zgornja plast ostane vlažna in tudi v njej nastaja kompost.

Ločevanje organskih odpadkov

1. Odpadki iz kuhinje

Za kuhinjske odpadke si priskrbimo 5- do 10-litrsko plastično vedro s pokrovom za zapiranje. Najpozneje v 10 dneh moramo to vedro izprazniti na kompostni kup. Pri tem moramo kuhinjske odpadke vedno premešati in pokriti s prstjo z vrta.


2. Odpadki z vrta

Listje, obreznine grmovja, trave in drevja dodajamo v manjših količinah in dobro premešamo s kompostom. Veje ne smejo biti debelejše od tistih, ki jih lahko odrežemo s škarjami za drevje. Sekancem dodamo sveže in vlažne odpadke.

V vrtni kompostnik odlagamo predvsem travo, plevele preden semenijo, zmleto vejevje sadnega drevja, grmičevja, žive meje, olesenele rastline, ostanke vrtnin, okrasne rastline, ovenelo cvetje, listje in žaganje (v tankih plasteh), zdravilna zelišča, slamo, steljo in podobno z vrta.
Od kuhinjskih odpadkov sodijo na kompostnik ostanki hrane, razni olupki, zelenjava, ostanki kave in čaja s filtri, hišni prah iz sesalca, zmlet ali raztrgan papir in lepenka (razen barvnih revij), roževina, lesni pepel in saje.

V kompostnik pa nikakor ne sodijo plastika, steklo, kovinski predmeti, porcelan, laki, odpadna olja, baterije, kemične snovi in podobno, mačji in pasji iztrebki, ostanki barv, zdravil, starega jedilnega olja, plenic, tetrapakov, …

Prestavljanje kompostnega kupa

Ko kompost nekaj časa stoji, ga je treba znova premešati in kompostni kup na novo postaviti. Skupaj naloženi material razrahljamo in prezračimo, zunanjo plast prestavimo v sredino kompostnega kupa, s čimer pospešimo zorenje.

Navodila za prvo pomoč

Kompost Vzrok Ukrep
PRESUH:
trohnenje preneha, pojavi se siva plesen.   
Pri močnem temperaturnem razvoju veliko vode izhlapi. Premešamo in zalijemo, dodamo svež in vlažen material.
PREMOKER:
vonj po trohnobi, zeleno-črna barva, pomanjkanje kisika.
Daljše deževno obdobje, napačna struktura materiala. Premešamo, osušimo, dodamo kameno moko.
NAJBOLJ SUH:
trohnenje se obotavlja.
Prevelik del lesnega dela.
Premešamo in dodamo gnoj, kuhinjske odpadke, po potrebi navlažimo.
VONJ PO TROHNOBI:
premokro, pomanjkanje kisika.
Preveč svežih odpadkov. Premešamo, osušimo, dodamo kameno moko.
      
Fin presejan kompost uporabimo za lončnice in gredice, kjer sejemo drobno seme. Grob nepresejan kompost uporabimo za gnojenje sadnega drevja in večjih rastlin v vrtu ali pa ga ponovno damo v kompostni kup. Kompost uporabljamo tako, da ga plitvo zamešamo v zemljo. Če ga potresemo po površini, ga moramo zaščititi z zastirko (suha trava).

Pri štiričlanski  družini s 500 m2 vrta nastane 3–4 m3 kompostnega materiala, iz katerega dobimo 1–2 m3 zrelega komposta. Za zelenjavo in cvetlične grede ter sadno drevje, jagodičevje, okrasne grme in trato najdemo dovolj gnojila kar v kompostnem kupu.

Moj domači nasvet za dober kompost - zbrano na dnevu odprtih vrat 2011 (pdf 927 kb)

Zgibanka - Kompost z domačega vrta (pdf 2,37 mb)

Kompostni koledar