Skoči do osrednje vsebine

Za medije

Otvoritev razstave Od malih nog mislimo zeleno

01.03.2012

Radovljica, 1. marec 2012 – V Komunali Radovljica smo novembra 2011 začeli izvajati 3-letni razvojni projekt Od malih nog mislimo zeleno, v katerem sodelujejo vse osnovne šole v občini Radovljica in vse enote Vrtca Radovljica. V okviru projekta poteka nagradni natečaj, ki učence 1., 2. in 3. razredov spodbuja k okoljevarstvenem razmišljanju in delovanju. Ožji izbor izdelkov si do 29. marca 2012 lahko ogledate v avli Doma Dr. Janka Benedika Radovljica.

Nagradni natečaj se je začel z dramsko uprizoitvijo zgodbe Rado in Bratovščina zelenega kamna, ki je izšla v slikanici, s katero smo razveselili otroke nižjih razredov osnovnih šol in vrtcev v občini Radovljica. S pobarvanko, didaktičnimi listi in izobraževalnimi plakati smo učiteljem pomagali pri ekološki in domoljubni vzgoji. 

Nadobudni mali občan Rado je otrokom dokazal, da je skrb za okolje lahko prava dogodivščina. Navdahnjeni z ekološkimi idejami so se otroci spoprijeli z izzivi natečaja, ki so bili prilagojeni posameznim razrednim stopnjam. Učenci 1. razredov so risali, v 2. razredih so učenci iz odpadnih materialov izdelovali različne predmete, v 3. razredih pa so pisali kratke zgodbe na temo »jaz in moji prijatelji za čisto Radovljico«.

Otroška ustvarjalnost v znamenju varovanja okolja

S pestrim naborom likovnih izdelkov in kratkih zgodb so se spoprijele tri članice komisije, ki so iz vsake razredne stopnje izbrale najbolj izvirne oddelke. 15 oddelkov osnovnih šol radovljiške občine se s svojimi najboljšimi deli predstavlja na razstavi, ki smo jo otvorili včeraj. 

Likovna kritičarka Maruša Avguštin je veliko mero otroške ustvarjalnosti našla predvsem v »kiparskih delih«, ki so jih otroci oblikovali iz odpadnih materialov. Kot članica strokovne komisije je o likovnih izdelkih povedala: »Kadar so otroci spodbujeni k lastnim rešitvam, se lahko rodi prav originalna ustvarjalnost, ki se kaže že v tematskih izborih, pa tudi v barvnih rešitvah in kompozicijskih pristopih. Dodatno vrednost predstavlja še dejstvo, da so izdelki oblikovani iz odpadnih materialov.«

Otroci so likovno in literarno poustvarjali slikanico Rado in Bratovščina zelenega kamna.  Zgodba o Radu je delo pisateljice Cvetke Bevc, ki je v projektu sodelovala tudi kot članica komisije. Ocenjevala je kratke zgodbe, ki so jih pisali učenci 3. razredov, prispevke pa je ocenila kot imenitne: »Svojo izkušnjo otroci znajo ubesediti!«

Razstava, ki zbližuje generacije 

Včerajšnjo otvoritev razstave, ki širi »zelene« misli med generacijami, so popestrili mladi igralci otroškega gledališča Linhartovi Čuki iz OŠ A. T. Linharta Radovljica, ki so pod mentorstvom Suzane Adžič uprizorili igrico Rado in Bratovščina zelenega kamna. Stanovalci Doma Dr. Janka Benedika so otroško ustvarjalnost in ekološke ideje sprejeli z nasmehom. 

Vabimo, da si razstavo ogledate in oddate svoj glas za najboljši oddelek. Zmagovalni oddelki bodo nagrajeni s skrivnostnim »zelenim« potepanjem po občini Radovljica, z oddano glasovnico pa si obiskovalci lahko prislužijo eno izmed petih uporabnih nagrad. 

Želimo si, da bi s skupnimi močmi v mladih srcih prebudili odgovoren odnos in ljubezen do domačega okolja. Skupaj Mislimo zeleno

 


21.10.2016 - Gorenjska se je pridružila E-cikliranju

18.02.2015 - Središče ponovne rabe odslej tudi v Radovljici

30.09.2014 - Oskrba z vodo v Mišačah odslej boljša

10.04.2014 - Tudi v radovljiški občini obračun komunalnih storitev po veljavni uredbi

26.07.2013 - Oskrba z vodo v Podnartu odslej boljša

05.07.2012 - Izvir zdravja za vse

20.04.2012 - Predstavitev novega smetarnika ob Svetovnem dnevu Zemlje

01.03.2012 - Otvoritev razstave Od malih nog mislimo zeleno

22.11.2011 - Od malih nog mislim zeleno

11.10.2011 - Dan odprtih vrat - dan kompostu predan

04.08.2009 - Sonce je na naši strani